KAN STRESS PÅVIRKE KROPPEN?

Av Kiropraktor Sara Imislund 

Skrevet fra en kiropraktor sitt perspektiv

Introduksjon

Stress er en vanlig og viktig kroppslig funksjon. Stress kan blant annet være sunt i visse situasjoner. Som for eksempel når du skal

  • presentere fremføringen din
  • spille fotballkamp
  • på jobb intervju

I alle disse situasjonene er det normalt å være stresset. Og det er bra, for stress kan ha en positiv effekt i den grad at det skjerper fokuset ditt og dermed presterer bedre.

Men hva gjør vi dersom stresset blir vedvarer og du føler deg i overkant stresset i løpet av hverdagen? Kan det påvirke kroppen? 

Når stresset tar overhånd

I følge NHI (2022) kan stress over lengre tid medføre helseproblemer. Som kiropraktor ser vi fra klinisk erfaring at muskel- og skjelettplager i form av nakke-, rygg- og korsryggsplager kan være et eksempel på et av disse helseproblemene.

Vi har flere faktorer i hverdagen som bidrar til økt stressnivå i hverdagen:

  • alarmen som ringer på morgenen
  • rushtrafikken som gjør deg forsinket
  • kjeledressen du glemte å levere i barnehagen
  • mistrivsel på jobben
  • tankene som spinner på kvelden

Så, når hverdagen koker over med stressfaktorer, da kan stresset bli vedvarende i kroppen og skape problemer. Derav, stress kan påvirke kroppen!

Visste du at stress kan sette seg i kroppen som muskel og skjelettplager (McFarlane 2007)? Jepp, det stemmer. Med denne sammenhengen er det ikke overraskende at muskel og skjelettplager er årsaken til flest sykefravær blant nordmenn (NAV 2023). La oss gjøre noe med det!

Hvordan kan en kiropraktor hjelpe med å redusere stress?

Hva kan vi gjøre for å hjelpe folk å ha mindre stress, derav, mindre muskel og skjelettplager? Det er lettere sagt enn gjort å «bare stresse mindre», da vi lever i et hamsterhjul av et samfunn, der hamsterhjulet går fortere og fortere jo mer gjøremål du påtar deg i hverdagen. 

Fra en kiropraktor sitt perspektiv oppfordrer jeg derfor deg som kjenner på stress, å oppsøke en kiropraktor, slik at vi kan hjelpe deg å redusere dine muskel og skjelettplager. Vi ser ofte i klinikken at folk kommer inn med

  • høye skuldre
  • anspent kjeve
  • vond korsrygg

Der de forteller at «det har jo vært en del stress i det siste»…

I slike situasjoner kan en kiropraktor kan blant annet hjelpe deg med å 

  • redusere anspentheter i muskulaturen
  • korrigere leddlåsninger i nakke, midtrygg og/eller korsrygg
  • optimalisere bevegelsesapparatet

For å redusere stresset som har satt seg i kroppen.

Det må presiseres at dersom muskel og skjelettplagene dine er forårsaket av stress, så er det viktig å finne årsaken til hva som skaper stress i hverdagen din, og du må finne dine verktøy som kan hjelpe deg å redusere dette stresset.

Hvordan håndtere stress?

Det finnes ulike teknikker for håndtering av stress (Worthen 2023). Vanlige tiltak er forbedring av fysisk helse som blant annet kan bestå av

  • ernæring
  • trening
  • kiropraktisk behandling

Det er også viktig å inkludere strategier som går på det kognitive og emosjonelle. Personlig liker jeg å meditere og praktisere yin yoga. Meditasjon kan også bidra til bedre fysisk helse (Worthen 2023).

Kort oppsummert

Stress kan sette seg i kroppen som ulike muskel- og skjelettplager, for eksempel muskelanspentheter og kink i nakke-, rygg og korsryggspartiet.

Heldigvis finnes det ulike måter å håndtere stress, og dermed kan du finne tiltak som appellerer mest til deg.

God Stress Less!

Spørsmål?

Har du spørsmål angående dine muskel- og skjelettplager? Ta kontakt med oss på Madla Kiropraktorklinikk:

Telefon: 51 59 11 30

E-post: post@madlakiropraktorklinikk.no

Følg oss på sosiale medier

Instagram: @madlakiropraktorklinikk

Facebook: Madla Kiropraktorklinikk

Referanser

  1. McFarlane AC. Stress-related musculoskeletal pain. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2007 Jun;21(3):549-65.
  2. Ruela GA, Barreto SM, Griep RH, Benseñor IM, Telles RW, Camelo LV. Job stress and chronic and widespread musculoskeletal pain: a cross-sectional analysis from the Brazilian Longitudinal Study of Adult Health Musculoskeletal. Pain. 2022 Oct 1;163(10):2044-2051.
  3. Worthen M, Cash E. Stress Management. [Updated 2023 Aug 14]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023.
  4. NHI (2022). Psykologisk stress og sykdom. https://nhi.no/psykisk-helse/psykiske-lidelser/stress-og-sykdom?page=1.
  5. NAV (2023). Sykefraværet i 2. kvartal: Liten økning til tross for kraftig nedgang i korona. https://www.nav.no/no/nav-og-samfunn/statistikk/sykefravar-statistikk/nyheter/sykefravaeret-i-2.kvartal-liten-okning-til-tross-for-kraftig-nedgang-i-korona.